Bliv en mere kompetent leder med et Situationsbestemt ledelse® kursus

Hvad er situationsbestemt ledelse?

Situationsbestemt ledelse er en ledelsesteori, hvor situationen og den enkelte medarbejder er i fokus. Filosofien blev udviklet af Paul Hersey i 1969 og er siden blevet videreudviklet.

Anvender man situationsbestemt ledelse som sit ledelsesværktøj, er udgangspunktet, at man tilpasser måden at lede på, alt efter hvilken udfordring og medarbejder man står over for.

Situationsbestemt ledelse bygger på en forståelse mellem medarbejderens evne og villighed til at løse en specifik opgave og den påvirkningsstil som lederen anvender.

Situationsbestemt ledelse betegnes som et ledelsesværktøj, men faktisk er ideen, at medarbejderen inddrages. Det giver en stærk ledelse og en god kommunikationsform, hvor den situationsbestemte ledelse bliver anvendt som dialog og en fælles udvikling for både lederen og medarbejderen.

Teorien bag situationsbestemt ledelse

Ledelsesteorien situationsbestemt ledelse går i alt sin enkelthed ud på, at man får mere motiverede og bedre performende medarbejdere, når du som leder forstår medarbejderens niveau i forhold til behovet for ledelse.

Alt efter medarbejderens kompetenceniveau, det vil sige evne og villighed ud fra den specifikke opgave, vælger lederen, om ledelsesstilen skal være meget eller lidt opgave eller relations orienteret. eller noget helt andet. Lederen har 4 påvirkningsstile til at matche medarbejderens behov.

 

De fire kompetenceniveauer

Der er selvsagt mange faktorer, der kan spille ind på en persons evne til at løse en given opgave. I situationsbestemt ledelse fokuserer man først og fremmest på én faktor, nemlig personens kompetenceniveau. Kompetenceniveauerne fastlægges ud fra medarbejderens evne og villighed til opgaven.

 • Evne: Defineres som personens viden, erfaring og færdigheder i forbindelse med opgaven.
 • Villighed: Er en kombination af personens selvtillid, engagement og motivation for at løse opgaven.

En person kan have varierende kompetence og engagement, afhængig af hvilken opgave han/hun står over for.

De fire kompetenceniveauer ser således ud:

 • K1: Lav villighed og lav evne til opgaven
 • K2: Høj villighed og lav evne til opgaven
 • K3: Middel villighed men høj evne til opgaven
 • K4: Høj villighed og høj evne til opgaven

 

De fire påvirkningsstile

Ud fra medarbejderen udviklingsniveau kan lederen nu vurdere, hvilken ledelsesstil der er den rigtige. Det handler om, at kunne matche medarbejderens behov for at få understøttet behov for enten motivation eller evnen til at løse opgaven

Det betyder, at du som leder ved brugen af situationsbestemt ledelse bliver dygtig til at matche medarbejderens behov.

Det sker bl.a. ved at når medarbejderens er lav på motivation, selvtillid og engagement, så anvender lederen mere relations orienteret adfærd for at opbygge førstnævnte. På samme måde kræver det opgave orienteret adfærd, at være med til at hjælpe med at opbygge viden, erfaringer og færdigheder.

5 gode grunde til at blive uddannet i Situationsbestemt Ledelse

 

Overvejer du om situationsbestemt ledelse er noget for dig – så kontakt os på 70 26 32 25 eller send os en mail på info@hrsolutions-as.com

Der er mange fordele ved at implementere situationsbestemt ledelse. Både for dig som leder, for medarbejderne og i sidste ende for virksomhedens bundlinje. Her får du 11 gode grunde:

 1. Bedre opnåelse af både afdelingens som strategiske mål
 2. Øget arbejdsglæde og personlig udvikling
 3. Reduceret personaleomsætning
 4. Udvikling af egen ledelse / både på individuel og team niveau
 5. Fælles sprog
 6. Bedre samarbejde på tværs af grupper
 7. Du bliver med Situationsbestemt Ledelse bedre til at fastlægge dine medarbejders kompetence niveau

 8. Du bliver bedre som leder med Situationsbestemt Ledelse til at målrette din ledelse til hver enkelt person og i forhold til opgaven

 9. Du får mere kompetente medarbejdere

 10. Dine medarbejdere bliver endnu mere motiveret

 11. Du udvikler dig selv til at blive en leder der udvikler mennesker med Situationsbestemt Ledelse

Situationsbestemt ledelse er blandt verdens mest anerkendte ledelsesværktøjer, som hver dag hjælper ledere til at målrette sin ledelsesstil til modtagerens kompetenceniveau og den givne situation.

Situationsbestemt ledelse er grundlagt Dr. Paul Hersey, og praktiseres hver dag af succesfulde coaches og konsulenter, heriblandt Marshall Goldsmith.

HR Solutions tilbyder Situationsbestemt ledelse på 3 forskellige måder. Virtuel undervisning, som åbne hold med deltagere fra mange forskellige organisationer eller som lukkede virksomhedshold.

Det virtuelle hold i Situationsbestemt ledelse gennemføres over 6 gange 2 timers online træning med en af vores certificerede instruktører. Situationsbestemt ledelse på de åbne hold, giver dig mulighed for sparring med andre ledere fra andre organisationer – som ofte sidder med samme udfordringer som dig. De lukkede hold giver mulighed for at tale om virksomhedskultur og udfordringer og udvikling internt i organisationen.

 

Kontakt os allerede i dag på 70 26 32 25 for en uforpligtende dialog.

Situationsbestemt ledelse hjælper dig som leder med at forstå dine medarbejdere i deres kompetenceudvikling samt giver dig specifik viden om din adfærd til understøttelse heraf.

Ønsker du at blive uddannet i et af verdens mest anerkendte ledelsesværktøjer? Med Situationsbestemt Ledelse får du en uddannelse som sætter fokus på at tilpasse din ledelsesstil i forhold modtagerens kompetenceniveau og den givne situation.

Grundlæggeren af Situationsbestemt Ledelse Dr. Paul Hersey beskrev altid ledelse som ”ethvert forsøg på at influere andre”. Så hver gang der ønskes at influere et andet menneske er det essentielt at overlevering af budskabet er tilpasset til opgaven og modtageren.

Uddannelsesmuligheder

Som noget helt nyt tilbyder vi flere måder at blive uddannet i Situationsbestemt Ledelse på. Det er op til dig, hvilket forløb du ønsker at gennemgå.

Uddannelsens udbytte

Uanset hvilken variation, du vælger, vil du udvikle dine ledelsesmæssige kompetencer, få fastlagt dine kompetenceniveauer i forhold til modellen og opnå en større forståelse for egne styrker og udviklingsområder i forhold til påvirkningsstilene.

Ydermere klarlægger det medarbejdernes konkrete udviklingsområder, der opnås et bedre match mellem medarbejdernes kompetenceniveau og ledernes daglige ledelse samt som et effektivt værktøj i forbindelse med oplæring og udvikling af medarbejderne.

Dette kan frigive flere ressourcer til at arbejde med de langsigtede målsætninger for virksomheden og dermed skabe en højere effektivitet.

Vil du vide mere?

Vil du vide mere om vores løsninger, eller har du brug for hjælp, så kontakt os! Vi sidder klar til at hjælpe dig og rådgive dig om, hvilke løsninger, der passer bedst til din organisation. Du hører fra os inden for 24 timer på hverdage.