Kognitiv test – værktøjer til udvikling og rekruttering

Kognitiv test - bliv certificeret

Bliv bedre til at udvikle dine medarbejdere

For at udvikle dine medarbejdere kræver det, at du har de rette værktøjer til at kunne gøre det. F.eks. i form af en kognitiv test.

Det er sjældent, at du som leder kan gå til opgaven med en one-size-fits-all model, da vi alle sammen er et unikt individ (og ja, det gælder også dig 🌝)

Med en kognitiv test får du en psykologisk test, der indeholder op til 9 individuelle tests, som du kan læse mere om, hvis du scroller ned på siden.

N

Få en indsigt i hvor hurtig vedkommende er til at nå frem til det rigtige svar

N

Vurder en persons evne til at tænke og lave de rigtige konklusioner

N

God til nye ansættelser

Få afklaring om kompetencer med en kognitiv test

En kognitiv test er en fordel, hvis du står overfor en ny ansættelse eller hvis du har brug for viden om, hvorvidt en medarbejder vil kunne klare en bestemt opgave.

Det betyder dermed, at du får en afklaring i forhold til, hvem der vil få succes i jobbet eller med en større opgave.

Ved en kognitiv test handler det ikke om at score højest, men om at finde den rette kandidat til jobbet. Derfor anbefaler vi, at vedkommende max udfylder 4 deltests.

Kognitiv test - bliv certificeret
Kognitiv test
kognitiv test

Du bestemmer

Det er helt op til dig, hvilke kompetencer du går efter, og hvilket niveau det skal være på. Derfor er det ikke nødvendigvis en god ting, hvis en kandidat scorer tårnhøjt på det hele, for hvad nu, hvis det ikke er det, der passer til virksomheden?

En kognitiv test fungerer bedst, hvis den ikke står alene. Anvend den derfor med personanalysen, når du står overfor enten rekruttering eller medarbejderudvikling.

De 9 deltests

kognitiv test

Abstrakt logisk tænkning

Evnen til at se helheder og muligheder, samt forstå de indbyrdes forhold mellem forskellige elementer. Relaterer sig til generel indlæringsevne som kan udvikles.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Forretningsudvikling, abstrakt matematik, IT, forskning og håndværker/bygningskonstruktør.

Kognitiv test

Forståelse for logiske processer

Evnen til at forstå årsagssammenhænge og effekten heraf. Ligeledes forståelsen af hvordan informationer omsættes i hverdagen samt systematisk tænkning. Dette område er sværere at udvikle.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Computerprogrammering, forskning, udarbejdelse af analyser, projektledelse, salg, indkøb og logistik.

kognitiv test

Rumlig tænkning

Evnen til at se logiske processer visuelt, samt evnen til at styre den indsamlede information gennem visuel tænkning. Rumlig tænkning er ofte forbundet med kreative fag.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Tegnere, frisører, kunstnere, fotografer, designere, grafikere og arkitekter.

kognitiv test

Forståelse for den sociale kontekst

Evnen til at forstå sammenhænge og andre mennesker. En høj score tyder på stor menneskelig indlevelsesevne; nogle mennesker fornemmer hurtigt og intuitivt hvis en kollega ikke trives. Det er forståelsen for den sociale kontekst, som kommer i spil.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Ledere, undervisere, politikere, sælgere, fysioterapeuter og læger.

Numerisk tænkning

Evnen til at opfatte sammenhængen mellem numerisk information. Vi kender alle talrækker, hvor man skal skrive det næste til i rækken. Nogle ser det med det samme, imens andre skal bruge længere tid på at se sammenhængen.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Generelle fag med numerisk forståelse, detailsalg, ledelse, regnskab, logistik, økonomi og salg.

Matematisk logisk tænkning

Evnen til at forstå den logiske anvendelse af matematik, vurdere argumenter og påvise fejlbehæftede følgeslutninger. Evnen til at anvende matematik, logik og/eller statistik i beslutningsprocessen.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Dataanalyse, forskning, analytiker, indkøber, logistik og ledere.

Ordparforståelse

Evnen til at forstå sammenhængen mellem forskellige begreber og klissificere information. Det er evnen til at kombinere data, som har en sammenhæng. Typisk evnen til at komme med løsninger på kendte problemer.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Journalistik, planlægning, markedsføring, politik, forhandling og projektstyring.

Hukommelsestest

Evnen til at lagre mange visuelle objekter. Testeresultatet afspejler hvor hurtigt en person kan identificere små forskelle i relativt ens billeder. Indikerer hvor stor arbejdshukommelseskapaciteten er. En person med lav arbejdshukommelse vil profitere af korte og gentagne beskeder, kontra en person med med høj arbejdshukommelse.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Detailplanlægning, arkitektonisk design, grafisk planlægning, alle jobs som kræver god hukommelse.

Tekstforståelse

Evnen til at forstå skriftlig information, konceptualisere den og finde årsagssammenhænge. Resultatet afspejler evnen til at identificere væsentlig information og frasortere ligegyldig info ift. det problem som skal løses.

Udvalgte relevante arbejdsområder:

Journalistik, data- og analyseindsamling, identificering og løsning af problemer, evnen til at identificere et budskab – kan bruges i alle jobsammenhænge.

Kognitiv test: Bliv certificeret

På certificeringsdagen lærer du at fortolke og give tilbagemelding til den analyserede person, hvor du samtidig får gode råd til, hvordan du giver den bedst mulige feedback. Certificeringen i kognitiv test giver dig en forudsætning for at kunne udvikle dine medarbejdere eller rekruttere den helt rigtige til jobbet. 

Certificeringen tager udgangspunkt i de 3 G-faktorer, som blev udviklet af Charles Edward Spearman i 1904. For at blive certificeret i kognitiv test skal du selv gennemføre de 9 tests samt gennemgå et e-learningsforløb. Teorien og resultaterne anvendes som baggrund for træning i feedback på testene, hvorefter resultaterne kan sammenlignes med forskellige målgrupper.

Vil du gerne se, hvordan en rapport for erhvervsrettet testning kan se ud? Udfyld formularen herunder, så sender vi en demorapport til dig:


  Du kan altid afmelde dig igen


  Kontakt os


   HR Solutions

    Vil du vide mere om vores løsninger, eller har du brug for hjælp, så kontakt os! Vi sidder klar til at hjælpe dig og rådgive dig om, hvilke løsninger, der passer bedst til din organisation. Du hører fra os inden for 24 timer på hverdage.

   Hr Solutions A/S

   Østergade 4, 2. sal

   8370 Hadsten

   Informationssikkerhed

   Følg os

   da_DKDanish